En fed film

6.0
The Fast And The Furious

The fast and the furious er en film som omhandler den livs farlige, men adrenalin pumpende hobby, streetracing. Filmen handler om en ung mand ved navn Brian Spilner, som kommer til en ny by, hvor alle unge mænd som kvinder kører gade race i deres top tunede biler. Han får job hos en bil forhandler som sælger styling og tun til biller. En dag sidder han og bager på en sød ung pige som er tender i en café, man da den lokal band, som styreres af hendes bror, Dominic Toretto. De kommer op og skændes og Brian mister sin respekt, men for at vinde den tilbage må han ud og kører om kap med de lokale gade racere. De mødes en sen aften i en stor bred gade som de spærrer af for at kunne kører race. Brian har ingen penge så han satser sin bil, han føler sig nemlig helt sikker på at vinde, da han samme dag har fået installeret lattergas anlæg i sin bil. Han taber løbet og sin bil, men lige efter løbet møder politiet talstærkt op, og alle bliver nød til at flygte. Dominic parkerer sin bil i en garage for at fortsætte til fods, men politiet genkender ham, og jagter ham ind i nogle gyder. Pludselig holder Brian foran ham i den bil han lige havde tabt, og Brian reder Dominic fra at blive taget af politiet. Der efter er Dominic og Brian meget gode venner. Brians bil bliver smadret af nogle japanere og han har derfor ingen bil, og han skylder Dominic den bil han tabte til ham i gade løbet. Brian bliver stoppet i sin firma bil af politiet og bliver slæbt med, men det viser sig at Brian er undercover politibetjent som er på en opgave for at finde ud af hvem det er der kaprer lastbiler med top tunede biler. En dag er helle bande taget til race wars, som er et kæmpe løb der foregår i ørknen på en racerbane. Brian ser at dominic og hans bande forsvinder og han forsøger at følge efter dem. Dominic's bande var taget ud for at kapre en lastbil. Men denne gang ender det galt, for lastbil chaufføren havde en shotgun med og begynder at skyde efter Dominic som punkterer. Dominic's Kæreste Letty bliver skubet i grøften af den store lastbil, Men Brian når frem i tide og reder dem men en fra Dominics bande er døende så Brian afslører sin identitet og ringer efter en politi helikopter. Det ender med at Brian finder sammen med Dominics søster Mia.

Kommentarer til Diesel-drevet actionrus. Fra Cinemazone

"En af den slags små dumme film." Dette er hvad Lisa Brygger skriver om denne film, i sin film anmeldelse fra Cinemazone. Men hvordan kan en "små dum film" gå hen og blive en kæmpe succes. Der er et eller andet der ikke stemmer, og det gør det da ikke meget bedre når hun selv mod siger sig selv med ordene: "I dens Flamboyante smagløshed ligger også dens styrke. Den forsøger hverken at være smart, intellektuel eller original, i stedet fokuserer den på sine sympatiske karakterer og sine lækre biler. En meget tynd tilgang til en i forvejen ensidet historie, men det virker, rasende godt oven i købet" Det kan da aldrig være en små dum film, når det lykkedes instruktøren at gøre den ensidede historie så spændende og nerve pierne at alle piger som drenge, unge som gamle gider og se den. Man kan ikke sige at det er den slags film man falder i søvn til. Der er konflikter, Væddeløb, eksplosioner og meget andet action hele filmen igennem.
Senere i sin anmeldelse skriver hun: "ikke tæt på at være noget action mesterværk." Hvilket jeg heller ikke kan få til at passe ind nogle steder. Så vidt jeg ved, var der ikke ret mange unge mænd før denne film, der kunne finde på at smide lattergas nok i deres biler til at springe sig selv i luften et par gange. Der var heller ikke ret mange der valgte at over style deres biler så meget at de kun havde penge til at bo ved mor og far. Men dem ser jeg da et stigende tal af og det er sjovt nok nu her et år efter at denne film kom frem, og bedst som alle kommer til at kende den at Streetracing er gået hen og blevet et problem i hele Europa.
Lisa slutter sin anmeldelse af med at skrive: "Havde bilerne ikke været super hurtige, kvinderne frække, eller Disel så spændende en skuespiller, så havde der ikke været meget at komme efter. Det er jo det samme som at sig at hvis ikke alien filmene havde været så fuld af rum skibe og rumvæsner så havde der ikke været noget at komme efter. Det er da klart at der ikke havde været noget at komme efter når det jo præcis er hvad filmen handler om.


Filmens temaer.

Som alle nok har forstået af det ovenstående, så er det en film om hurtige biler, søde piger men ikke mindst om nutidens ungdom i byens omegne, for hvem vil ikke gerne have en super hurtig bil, som ligner noget der er plukket ud af et ferrari blad.

Personerne.

Der er to hovedpersoner i filmen. Den ene er Brian Earl Spilner (Paul Walker), og den anden er Dominic Toretto (Vin Diesel).


Brian (til højre): Er den gode unge mand som vi første gang møder i hans super flotte, og skrigende grønne bil. Han blæser af sted i bilen for at lære at styrer den selv ved høj fart. Han vil gerne med i de mange bil bander der er i den nye by han er flyttet til. Han arbejder hos en rar ældre mand, som har en forretning der sælger bil gejl og tuning. Han er den helt rigtige helte type han er en ene spinder som ikke har brug for venner, han er charmerende og god til at få uvenner. Det viser sig senere at han er politiagent for et samarbejde mellem FBI og politiet. Han er sat på en sag om lastbiler der bliver kapret af unge mænd i super hurtige og stylede biler. Han går hen og forelsker sig i skurkens søster Mia og bliver lidt for gode venner med skurken. Nu er spørgsmålet bare, kan han stikke sine venner hvis det bliver nødvendigt?
Han er en meget selvsikker person og meget hemmeligheds fuld. Han er også meget påpasselig med ikke at blive opdaget. Han går ikke med sit politi skilt i sin pung som mange andre nok ville have gjort, og det reder ham da også. I starten af filmen kan ham ikke finde ud af at kører bil, han mister vejgrebet når han når op i høj fart, men til sidst kan han følge med vejenes konge Dominic Toretto. Han får også et fast forhold med Mia Toretto, som holder selv efter at hun finder ud af at han er politiagent. Han bliver også mindre hemmeligheds fuld til sidst i filmen. Han begynder at tiltro sig til sine venner, og kæresten Mia.

Dominic (til venstre): Er den, i starten meget mystiske person, som vi første gang møder på en lille café hvor han sidder stille bag et gitter, med ryggen til, og drikker øl. Han er den meget dominerende og respekterede i byen. Han styrer sin bande på tre medlemmer plus hans kæreste og hans søster. Men alle i byen undtagen kineserne respekterer ham meget og vil gøre hvad som helst for enten at være lige som ham eller for at være gode venner med ham. Han er charmerende, fysisk stærk, hurtig og ski.. god til at kører bil. Han ser lidt ned på sig selv, men forventer alligevel at alle andre ser op til ham. Han går i noget meget slidt og beskidt tøj men er den i hele byen der har flest penge , de hurtigste biler og de flotteste biller. Spørgsmålet er bare hvor han har alle de penge fra, for man ser ham ikke arbejde i filmen. Så kommer tanken om han er forbryder eller om han bare har arvet en masse penge af sine forældre. Hans et og alt er en Dodge Challenger som hans far kørte sig ihjel i, og dom "Dom" ikke har kørt i siden. Han har meget svært ved at stole på nye mennesker. Det var først efter at Brian havde redet hans liv at "Dom" kom til at stole på ham. Til sidst efter en af hans venner er blevet skudt bliver han så hidsig at han sætter sig in i farens gamle bil og kører alt hvad den kan trække, og det ender ... Nej det skal næsten ses.
Vin Diesel klarer sig utrolig godt i rollen som Dominic Toretto Han ansigt udtryk fortæller nærmest at han er den meget dominerende hersker i byen han er meget rolig men alligevel har han ikke ret meget temperament. Han spiller så godt at det er lige før at man går over på de ondes side i denne film.


Tid og miljø.

Filmen er lavet i år 2001 i USA. Den skal forestille at foregå i en storby i USA, og den foregår i nutiden. I forhold til tiden virker miljøet meget realistisk, man kan nemlig hele tiden se de flotte asfalt veje, de store højhuse og sidst men slet ikke mindste de utrolig flotte og super hurtige biler. Filmen strækker sig over mellem en uge og et par måneder, men i hvert fald ikke kortere for Brian når jo at købe ny bil som de får lavet i stand, og han vinder Dominic's tillid og respekt. Miljøet er meget rigt, for alle har råd til biler, og til at gøre dem utrolig hurtige og meget flotte.

Genre.

Anmelderne kalder det en thriller, men jeg vil vælge at kalde det en action film, da der hele tiden sker noget med fart og tempo på, og da der er et par eksplosioner.

Teknik.

Kameravinklerne er helt utrolige. De har fundet en måde at filme bilerne på fra siden mens de kører 200km/t så det ikke bare er filmtræk men de virkelig kører 200km/t. De bruger også en helt ny teknologi til at filme det øjeblik hvor Brian fyrer lattergassen af i det første løb. Man kan nærmest mærke og hører hvordan det er at accelerere fra 200km/t til 300km/t på ikke ret mange sekunder. Det er en utrolig god detalje i filmen. Jeg savner lidt flere, eller i det hele taget nogle kameravinkler inde fra bilerne af når de når op på de 200-300km/t. Bortset fra min savnede vinkel er kameravinklerne perfekte. Kamerabevægelserne er meget flydende , men igen er der en meget god detalje når de kører stærkt, hvor det virker som om at kameraet kører i en bil ved siden af og der for kommer der nogle bump, nogle hop og nogle tilbage hældninger når der accelererers. Klippene er og så meget gode. De bruger meget zoomen til et scene skift. Men fra skiftet fra scene 1 til scene 2 er der en meget flot over gang hvor man meget flydende filmer en sen aften ud over en stor by, og så drejer kameraet mod venstre og det bliver langsomt nat og så morgen. En utrolig god effekt når man ser det i filmen. Der er også en del skift hvo kameraet står stille og så kommer hovedpersonerne kørende enten hen mod kameraet eller kører væk fra kameraet.
Lyset er meget godt så vidt jeg kan se er der ikke brugt projektører, det ligner rigtig lys der falder på alle personerne. Ender special features på DVD'en er der heller ikke brugt projektører. Det kan man tydeligt se da man ser scenerne optaget fra 11 forskellige vinkler.
Musikken er utrolig god den giver stemningen af hurtige biler der kommer susende forbi en. Men instruktøren har jo også fået en sanger med i filmen for at han kunne lave musik til den. Det er Edward som vi møder ved det første løb. Han er bedre kendt som: Ja Rule. Han har lavet halvdelen af musikken til filmen gratis fordi han fik lov til at være med i den. Han skaber virkelig stemningen af sådan en flok drenge røve der render rundt i USA's gader og laver ballade, og da ikke mindste af den fart som der hele tiden er i filmen. Der er også brugt en sang som Rollin af Limpkin Park, som også passer meget godt ind med det tempo som der er.



Filmens budskab.

Filmens budskab er at man skal passe på når man kører så stærkt som de gør. Men det er mindst lige så meget at man ikke skal forråde sine venner, eller dem men holder af, Den fortæller også lidt om at forbrydelse betaler sig ikke. På en møde fortæller den at man skal gøre sin bil så hurtig og smart at se på som mulig, men samtidig siger den også at man ikke nødvendigvis skal udnytte sin hurtige bil for det kan meget nemt ende galt hvis man ikke er hundrede procent opmærksom på det man laver, i de hastigheder.

Min mening.
Jeg mener at det er den bedste film jeg nogen sinde har set den er meget gennem tænkt, og den ender slet ikke som man tror. Det kan jeg rigtig godt lide ved en film. Grunden til at jeg så godt kan lide den er nok at jeg kan genkende mig selv i den. Jeg har da en kæmpe drøm om at komme ud at opleve de enorme hastigheder, og det store ryk det giver i en når man fyrer lattergassen af. Jeg syntes også at det ser meget godt ud når biler får nogle store, brede fælge på en rap hekspoiler nogle pæne sideskørter og et ordentlig luftindtag i kølerhjælmen. Jeg kan også godt lide den lyd af motorer der bliver kørt helt i bund, Så selv om det nok ikke er klogt, så kunne jeg da godt forstille mig at det er mig der ligger på en eller anden vej og fyrer min bil af, i forsøget på at tjene nogle lette kontanter og ikke mindst for rusen det give at kører om kap med de andre unge.

Livsfarlig hobby blandt unge. (fra jyllandsposten Mandag d.13 i 5)

De skriver i artiklen at der er en kødrand af mennesker der står i vejkanten på ed brede veje der bliver valgt til at kører om kap på, og at det er livsfarligt, og det har de da også fuldstændig ret i, og det er også der for at jeg mener at i stedt for at politiet jager dem væk, så de bare kører til nogle mindre veje hvor faren er meget stører, så mener jeg at politiet burde samarbejde med de unge fart gale. Politiet ville gøre det meget mere sikkert, og bruge mindre resurser på det, hvis de tog ud og satte nogle gamle bildæk og noget hegn op omkring de steder hvor de ved at de unge kører race. Derefter kunne de lave en aftale med de klubber som arrangere løbene om at hver fredag og lørdag aften fra klokken ti til klokken to, var vejen deres, så ville faren ikke være der for andre en dem der selv kører, hvilket også er rimeligt nok, for det trods alt bedre at de kun udsætter sig selv for fare i stedet for at bringe alle tilskuerne i fare. Jeg vil godt give politiet ret i at det bliver alt for meget når de ung fart gale går til angreb på politimotorcyklerne, men igen, dette ville ikke være nødvendigt hvis de arbejde sammen om at finde en løsning. Danmark er jo et demokratisk land, vil nogen ikke lige fortælle politiet det? Grunden til at de unge overfalder politiet er for at få fat i politi radioen så de ved når politiet nærmer sig deres racer baner. Politiet vil først samarbejde når nogen er døde og så er det for sent.
The Fast and The Furious