Radikalt anderledes oplevelse

5.0
Jeg har set både "Tiger på Spring..." og "A Chinese Ghost Story", der begge umiddelbart giver samme associationer. Men denne film repræsenterer en decideret anderledes måde, at formidle budskab og handling på, end noget jeg ellers har set på film.

Det skal siges, at handlingen midtvejs kan virke langsommelig. Billeder kan som bekendt sjældent alene oppebære en film. Men hvilke billeder! Der er tale om en fuldblods visuel æstetisk nydelse fra start til slut. Jeg er tilbøjelig til at mene, at denne film er den billedligt smukkeste filmoplevelse, jeg har haft.

Hvorvidt de markante farveskift (både i omgivelser og i hovedpersonernes klædedragter) undervejs repræsenterer nogle væsentlige underliggende budskaber eller ej, ved jeg desværre ikke. Men farver symboliserer jo som bekendt en hel masse forskelligt rundt omkring i verden.

Nogle af filmens hårdeste kritikere har anklaget filmen for at propagandere for det kinesiske styre, idet Qin-dynstiet fremstilles som den første samling af Kina og indirekte et billede på det nuværende. Det sættes yderligere på spidsen til sidst, da de fantastiske, heltemodige sværdkæmpere, hvoraf én i årevis har planlagt at myrde kongen efter en reflekterende og filosofisk samtale med kongen, faktisk må erkende, at kongen besidder en højere indsigt, ansvarlighed og samfundssind end han selv. Helten har taget fejl. Hans mission var forkert. Derfor kan han naturligvis ikke fuldføre sit forehavende! Samme erkendelse når de to øvrige af filmens hovedpersoner... Anderledes, for nu at sige det mildt!

Om Zhang Yimous film er propaganda eller ej er vel dybest set en smagssag. Entydigt er det i hvert fald ikke, og Yimou har da selv afvist det, omend han næppe er kendt som systemkritiker. Men der er vel også andre film, som det ville være langt mere berettiget at anklage for at propagandere for eksisterende politiske systemer(!)
Hero