Troværdig afstumpethed

4.0
Hanekes gennembrud som spillefilmsinstruktør har en ung Arno Frisch (som senere skulle blive mere berygtet for sin rolle i "Funny Games") i hovedrollen som teenageren og det på en gang forkælede og forsømte enebarn Benny, som qua sin isolerede tilværelse har udviklet sig til en empatisk analfabet.

Det går gruelig galt, da han inviterer en jævnaldrende pige med op i lejligheden. Ikke desto mindre er han ikke selv i stand til at føle nogen større anger over sin gerning, hvilket forældrene da også helt undlader at konfrontere ham med. I stedet laver de en kølig afvejning af fordele og ulemper og beslutter at hemmeligholde drabet.

Haneke har her skiuldret noget, som i bund og grund er en meget plausibel tragedie i enhver børnefamilie. De mange indlagte passager med drabelige TV-nyheder signalerer en delvis anklage mod mediesamfundets ureflekterede nyhedsformidling, men grundlæggende ligger problemet selvsagt hos forældrene.

Hanekes karakteristiske stil synes endnu ikke helt udviklet på dette tidlige tidspunkt, men min største indvending retter sig mod filmens længde, som føles 10-15 minutter for lang ift. handlingssporets skarphed. Det ændrer dog ikke på, at "Bennys Video" forbliver én af de dystre filmoplevelser, man ikke glemmer.
Modsat den provokerende "Funny Games" er "Bennys Video" først og fremmest en forstemmende trist oplevelse.

Filmen genudgives på DVD (R1) 16. maj 2006 og Hanekes tre første spillefilm er for nylig blevet udgivet i Frankrig i en samlet boks. Danske subs kan man dog roligt opgive at lede efter, selv om den har været i dansk biograf/filmklub-distribution i de seneste 10-15 år. Det er et problem, da den modsat "Funny Games" end ikke kan erhverves på VHS på biblioteket.
Bennys Video