Dobbeltspil

4.0
Den værste spion i USA's historie, er Robert Hanssen blevet kaldt. Han var FBI-agent, men spionerede for russerne fra midten af 80'erne, til han blev fanget i 2001. "Breach" er historien om de sidste måneder i den efterforskning, der førte til Hanssens fald, fortalt via den unge agent-aspirant, som FBI satte til at overvåge Hanssen under dække af at skulle arbejde under ham.

"Breach" er en spionfilm uden skæg og blå briller. Der er ingen vilde biljagter eller komplicerede missioner, kun en nede-på-jorden-realistisk skildring af sagen om den her mand, der skabte et kæmpehul i amerikansk sikkerhed, tilsyneladende blot for at vise, at han kunne. Men selv om den er meget afdæmpet, og man godt ved, hvordan den vil ende, formår "Breach" alligevel at være fundamentalt spændende - hvilket er temmelig godt klaret. Det skyldes bl.a. en meget stilsikker instruktion af Billy Ray, som stille og roligt lader én komme tættere og tættere på hovedpersonerne. Det er det menneskelige, som er spændende her.

Spændingen bliver ikke mindst skabt via rigtig flot skuespil - især af Chris Cooper, der som Hanssen skaber et komplekst portræt af den her mand, der virkelig ikke virker som prototypen på en dobbeltagent, men alligevel har nogle dybt underlige træk under overfladen. Laura Linney er også fremragende som den småkyniske agent, der leder efterforskningen af Hanssen, og selv Ryan Phillippe gør det glimrende som agent-aspiranten, der udspionerer ham. Phillippes rolle giver desuden historien en ekstra dimension, fordi sagen er ved at ødelægge hans parforhold, så filmen også spørger, om alt det dobbeltspil er dét værd. På det punkt lægger "Breach" sig ganske tæt op ad temaerne i en film som "The Good Shepherd".

En glimrende spionfilm i usædvanlig stil, som især er værd at se for alle med en fascination af virkelighedens spioner.
Bedrag