Hård mand i en blød verden

5.0
”Breach” er fra start til slut en medrivende thriller, der bruger skuespil og person-baseret dramatisering til at skabe suspense og stemning.

Filmen er baseret på en af de største spionskandaler i den amerikanske efterretningsverden. Robert Hanssen var en dobbeltspion, der udleverede informationer til Moskva siden 1985, og som stoppede ethvert amerikansk tiltag for at få informationer fra Moskva. Da FBI satte en gruppe af analytikere til at finde den dobbeltspion, der ødelagde deres arbejde, satte de Hanssen i spidsen for gruppen.

Chris Cooper leverer en kraftpræstation som den hårde nyser Robert Hanssen, der på overfladen lever et pletfrit, katolsk liv. Den unge agent-aspirant Eric O'Neill (Ryan Phillippe) hyres som Hanssens kontorassistent af en overordnet (Laura Linney), der beder ham finde informationer om Hanssen. Han får først at vide, at Hanssen er en sexual deviant, hvilket kunne blive en pinlig sag for bureauet. Men jo mere han lærer ham at kende, jo mere kommer han til at respektere ham som en faderfigur og en fremragende agent, der er for god til stedet.

Hanssen respekterer også O'Neill, da han finder ud af, at han er katolsk opdraget, og at han som sig selv er en god ressource, som FBI ikke formår at benytte og værdsætte ordenligt. Filmen er både en katten-efter-musen thriller og et drama om mentor-forhold og venskab. Der er ingen voldsomme biljagter og skuddueller, selv om våben og biler er en del af plottet. Det er mere et spil om løgne, der blandes sammen med så tæt sammen med sandheder, at det bliver svært at kende forskel. Det er nok, hvad der skete for Hanssen. Filmen er et intelligent thrillerdrama (dog med nogle tekniske glitches, når de snakker IT-ævl) af den slags, der desværre kommer blevet alt for sjældent ud af Hollywood.

Medrivende, stærkt spillet ikke mindst af Cooper, og skræmmende i skildringen af en efterretningskultur, der er lammet af de samme bureaukratiske sikkerhedsforanstaltninger, der gør det mere 'retfærdigt' og menneskeligt end det russiske, hvor en mand som Hanssen blot ville have fået en kugle ved mistanken om hans ugerninger. Det var netop denne hårdhed, som Hanssen respekterede, og den amerikanske blødsødenhed, som han foragtede.
Bedrag