Sjette gear er ét af de bedste

4.0
Én af velsignelserne ved de moderne on-demand-tider er, at man kan kaste sig ud i et gigantisk bagkatalog af genrefilm. Det er årsagen til, at jeg for nylig har fået lukket alle mine huller i Fast & Furious-serien - og derfor måtte ind og se film nr. seks i biografen. Hvilket jeg bestemt ikke fortrød, for det er én af seriens bedste film.

"Furious 6" fortsætter sagaen om den superseje undergrundsracerkører og kupmager Dom Toretto og hans crew af familie og venner. Femmeren sluttede med, at de stak af til varmere himmelstrøg med en formue, som de hjalp et brasiliansk forbrydersyndikat af med. Deres otium bliver dog hurtigt afbrudt af den politimand, som jagtede dem igennem "Fast Five", men nu har brug for hjælp til at stoppe en international bande af superforbrydere på hjul. Tilbuddet bliver ikke mindst interessant af, at politimanden kan fremvise et foto af Dom Torettos ekskæreste, som ellers blev dræbt i film nr. fire.

Som filmserie har Fast & Furious faktisk været igennem en temmelig usædvanlig udvikling. Det startede som rendyrket bilfilm, bevægede sig videre som kupfilm med en afstikker til decideret ungdomsfilm - og i de to seneste afsnit er serien så hoppet over i international actionfilm i stor skala, som i sekseren endda får tilført agentstil og en megalomanisk skurk a la Mission: Impossible. Og der er endda ikke nogen af filmenes gennemgående karakterer, som har været med i samtlige seks afsnit. Det er utroligt, at det virker, men det gør det faktisk på sin egen hovedet-under-armen-underholdnings-måde, ikke mindst fordi instruktør Justin Lin er knaldgod til action.

Samtidig lykkes det også serien at holde fast i sit gennemgående tema om venskab og ære, selv om det er på en meget simpel og gammeldags måde, der efterhånden har udviklet sig til en slags sæbeopera. Men Vin Diesel rammer virkelig rigtigt i rollen som Dom Toretto, der giver filmene det nødvendige tyngdepunkt som muskuløs badboy med et hjerte af guld, der dikterer, at man er villig til at ofre alt for sin selvvalgte familie af venner og kærester. Hvilket der faktisk er en meget fin anti-stereotyp scene med i "Furious 6".

Derudover bliver seriens plots mere og mere tegneserieagtige, her igangsat af Dwayne Johnson som en ustoppelig retfærdighedsmaskine, der får Dirty Harry til at ligne en spejderdreng. Suppleret af Luke Evans i en velfungerende rolle som den eks-militære superskurk. Men de to største plusser på rollelisten er nu, at Michelle Rodriguez er med igen som Torettos eks, og at Gina Carano er tilføjet som Johnsons assistent. De to damer er en pryd for enhver gung-ho-actionfilm, og de står da også for ét af filmens højdepunkter i en forrygende nærkampssekvens ned gennem en undergrundsstation i London.

Carano får i øvrigt også lov til at tæve Thure Lindhardt, som er én af to danskere i halvstore biroller. Den anden er kæmpestore Kim Kold - bodybuilderen fra "10 timer til Paradis" - som agerer muskelmand og endda har fået lov til at flette et par danske replikker ind.

Men det, som Fast & Furious-filmene virkelig kan, er selvfølgelig at levere scener med fart og action, og der skuffer sekseren på ingen måde. Jeg var glad for, at den finder tilbage til seriens udgangspunkt med et medrivende illegalt gadeløb gennem Londons centrum. Og hvis man troede, at det ikke var muligt at overgå femmerens vanvittige sekvens, hvor Diesel smadrer sig vej igennem Rio de Janeiro med en bankboks med slæb ... så tog man fejl. Her går det endnu mere over-the-top med tre mand i supersportsvogne mod en kampvogn på en motorvejsbro. Og instruktør Lin er altså så ferm til at lave amok-action, at man bare læner sig tilbage og bliver underholdt stort, mens ting vælter rundt på lærredet på dybt urealistisk vis.

Justin Lin har stået for de fire seneste film i Fast & Furious-serien, men han står af efter "Furious 6", og derfor virker sekseren også som en slags afrunding af et kapitel i denne action-sæbeopera. "Furious 6" binder fint hele den foreløbige serie sammen med stil, indhold og karakterer, der går på tværs af alle filmene, og det lykkes endda også Lin at få lukket en del løse ender fra film nr. tre og fire. Det her er absolut velsmurt actionunderholdning og i mine øjne den næstbedste Fast & Furious-film hidtil (efter etteren).

... og så bliver der naturligvis også lagt op til en syver, der faktisk ser ganske interessant ud. Selv om det er lidt bekymrende, at den er lagt i hænderne på manden bag Saw-filmene, James Wan.
Fast & Furious 6