Zombiefilm dræbt af script doctor-operation

2.0
*spoilers*

Det er zombier på den helt store skala, når epidemien bryder ud over hele kloden og breder sig med lynets hast via frådende, aggressive zombier a la dem, vi så i "28 Days Later". Her bliver det blot skildret i fugleperspektiv med udgangspunkt i resterne af FN's beredskab, der sender en rutineret katastrofehåndteringsekspert ud for at finde 'patient zero', så man kan finde ud af, hvad der kan gøres ved zombie-epidemien.

Det er egentlig et interessant udgangspunkt at parre zombiefilm med katastrofefilm og dermed kunne trække på både rendyrket horror og epidemi-thrillerstil a la "Outbreak" eller "Contagion". Plus at den overordnede løsning på plottet egentlig også viser sig at være originalt tænkt. Det er også cool, at det er FN, der er heltene her, frem for de vanlige amerikanske specialenheder. Og der er nogle fine detaljer i historien, fx at man lige hører, at Nordkorea er det land i verden, som håndterer epidemien bedst.

Men "World War Z" kører helt galt undervejs, og det skyldes manuskriptet. Som da også har været udsat for flere script doctors, før det blev til en færdig film. Hvilket ses alt for tydeligt i det sjaskede sammensurium, som er slutresultatet.

Helt banalt vender filmens spændingskurve simpelt hen forkert. Den første halve times tid, hvor helten og hans familie kæmper for at komme væk fra det umiddelbare kaos på landjorden, er rigtig fedt lavet. Men derefter går det så helt galt. Historien tramper i én uendelighed rundt i, at helten egentlig ikke vil sendes af sted, fordi han hellere vil blive hjemme og passe på kone og døtre. Det bliver bare et ikke-valg, fordi FN giver ham et tilbud, han ikke kan afslå, og derfor bliver hans familie blot en ting, der pinger ind på lærredet med jævne mellemrum for lige at minde os om, at helten virkelig har noget på spil. Nå ja, verden er jo bare ved at gå under ...

På samme måde er der flere andre scener, hvor der bliver lagt op til noget, som tydeligvis skulle være spændende, men derefter fiser ud, fordi filmen i stedet skynder sig videre i en anden retning (sikkert ført af en ny forfatter). Og da man endelig når frem til slutsekvensen, er det, som om dampen fuldstændig er gået af foretagendet, og derfor er der kun overskud til en halvfesen omgang snige-horror, som ligner noget fra et first-person-shooter-spil. Hvorefter "World War Z" bliver afsluttet med en forfærdelig voiceover, som skal forsøge at få filmens forskellige stumper til at hænge bedre sammen. Det virker ikke.

Karaktertegningen er også forholdsvis papagtig. Værst er klart den rolle, Mireille Enos har fået som heltens kone. Hun er kun med i historien for at være en bekymret klods om benene på helten, og resten af tiden ligger hun på en briks og venter. Altså bortset fra den scene, hvor hun fortæller mændene, at de skal gå udenfor og tale om katastrofen af hensyn til børnene. Virkelig? De der børn er ellers lige blevet jagtet af zombier gennem et par amerikanske storbyer. Man skulle tro, de havde opdaget, at der er noget galt.

Der er dog stadig tilløb til noget bedre i "World War Z". Jeg kan godt lide ideen med at lave en så globalt omspændende zombiefilm, og efter omstændighederne fungerer den egentlig overraskende godt som underholdning. Det skyldes blandt andet, at den kiksede historieopbygning i nogen grad bliver maskeret af, at instruktør Marc Forster har lavet ganske effektive spændingsscener. Og så er der også lige Brad Pitt, der med ren star quality som FN-actionhelten holder bedre sammen på dette miskmask, end det har fortjent.
World War Z