Bag om forstadspænheden

4.0
Afdæmpet barskt hverdagsdrama fra forstads-London, hvor hele handlingen drejer sig om beboerne i tre huse, som ligger for enden af en vej i et villakvarter. Her bor 11-årige Emily, kaldet Skunk, sammen med sin far og storebror. Én af de andre villaer huser et ældre ægtepar og deres mentalt handicappede søn, Rick, som Skunk er gode venner med. Men livet på villavejen tager en mørk drejning, da Rick bliver beskyldt for at have voldtaget én af de tre uregerlige teenagepiger, som bor sammen med deres far i det tredje hus.

"Broken" er baseret på en roman af Daniel Clay, som igen er tydeligt inspireret af "To Kill a Mockingbird" og omdrejningspunktet med en person, der bliver beskyldt for voldtægt og har dårlige muligheder for at forsvare sig. Her handler det i høj grad også om omgivelsernes reaktioner, og hvordan det lille samfund bliver mærket for evigt, da snebolden begynder at rulle. Set igennem øjnene på drengepigen Skunk, som egentlig er superpositiv og flink, men må sande, at ikke alle er lige så godhjertede som hende selv.

"Broken" er filminstruktørdebut for Rufus Norris, der har en baggrund som prisvindende teaterinstruktør, men her iscenesætter historien med overraskende få teatralske træk. Rent filmisk er han især inspireret af Terrence Malick med en række drømmeagtige, overeksponerede sekvenser, der fungerer som stemningsskabende overgange, mellem at historien zoomer ind på nærbilleder af de mange personkonflikter, villavejen rummer. For ud over den store konflikt omkring voldtægtsanklagen er der også mere hverdagsagtige skænderier, som pludselig er med til at forsure tilværelsen for Skunk og hendes familie.

Skunk bliver i øvrigt strålende spillet af Eloise Laurence i en virkelig stærk filmdebut, ikke mindst for en 12-årig. Som hendes far er Tim Roth usædvanligt afdæmpet, men fuld af integritet som en enkemand og advokat, der forsøger at få alle ender til at hænge sammen. Robert Emms er også glimrende som Rick, mens resten af rollerne til gengæld er lidt svingende.

Det gælder faktisk også for "Broken" som helhed. I de bedste passager er filmen stærk og rørende, og den rammer flere steder præcist med sine observationer af, hvordan misforståelser og menneskelig utilstrækkelighed kan få skræmmende konsekvenser. Men til gengæld er der også sekvenser, hvor instruktør Norris prøver for hårdt på at tvinge patos og poesi igennem, så det i stedet kommer til at virke forceret og lettere fortænkt. Samlet set er "Broken" dog en glimrende film, hvis styrker overgår svaghederne, og som derfor lander på fire små stjerner hos mig. Det er en fin lille fortælling om at se livets barske sider i øjnene.
Stumper og stykker