Spider-Man som dansk børnefilm

3.0
Danmarks første superheltefilm er baseret på Kenneth Bøgh Andersens bogserie om 12-årige Pelle, der bliver bidt af en meget speciel myre og får superkræfter. Med hjælp fra en tegneserienørdet ven skaber han superhelte-identiteten Antboy og hjælper lokalsamfundet i Middellund. Men i kulissen lurer superskurken Loppen, der er forklaringen på, at Pelle fik superkræfter, og som planlægger at kidnappe skoleklassens lækreste pige som led i en hævnplan.

Med Antboy-serien har Bøgh Andersen basalt set taget en klassisk Marvel-superhelt a la Spider-Man og flyttet konceptet ind i en meget dansk børnebogsverden. Og det har absolut sin charme, selv om "Antboy" egentlig bare kører løs på alle de firefarvede superhelteklicheer. Inklusive tvivl på egne evner, besværligt forhold til pigerne og så videre. With great power comes great responsibility.

Men det virker altså ganske fint med ekstremt-nede-på-jorden-superheltestil i en søvnig dansk provinsby. Oscar Dietz er rigtig charmerende som helten, og Nicolas Bro har tydeligvis moret sig gevaldigt med at overspille Loppen, som er en passende fjollet superskurk. Det virker faktisk også overraskende godt, at holdet bag filmen har valgt ikke at forsøge at matche effekter og lir fra Hollywoods superheltefilm, men har holdt sig til nogle få, simple effekter og i stedet iscenesætter både superkræfter og kampe som en slags in-jokes.

Til gengæld synes jeg så, at det er lidt for tydeligt i manuskriptet, at "Antboy" er en børnefilm. Konflikter og drama bliver ikke trukket skarpt nok op, og stort set al plotudvikling foregår i abrupte spring, hvor nye elementer kommer belejligt væltende ind fra højre, og personernes indbyrdes forhold ændrer sig forholdsvis umotiveret. Det er selvfølgelig ikke meningen, at filmen på nogen måde skal tage sig selv højtideligt, men jeg synes alligevel, at det er for uambitiøst af den debuterende instruktør, Ask Hasselbalch. Han kunne godt have taget sit publikum en anelse mere seriøst.

Som mangeårig superheltefan kan jeg på et overordnet plan også godt blive irriteret over, at superheltegenren set med danske briller åbenbart pr. definition er noget for børn (ligesom fantasy). Men jeg er selvfølgelig klar over, at det ikke er noget, jeg kan bebrejde Kenneth Bøgh Andersen og hans bogserie for, og "Antboy" er altså en ganske fin og charmerende superheltesag for tweens.
Antboy