Fed superheltefilm med både action, alvor og kræs for fans

5.0
Af dette års superheltefilm er "The Winter Soldier" klart den, jeg har set mest frem til. Fordi titlen antyder, at den ville lægge sig op ad Ed Brubakers fremragende arbejde med Captain America-serien, som i mine øjne er noget af det bedste, der er lavet med superhelteserier siden årtusindskiftet (og som bl.a. indeholdt story arc'en "The Death of Captain America", som fik enormt meget opmærksomhed).

Filmen "The Winter Soldier" bygger så ikke direkte på Brubakers plot - af gode grunde, for det henviser til baggrundsmateriale fra mange hundrede seriehæfter, som man ikke uden videre kan hælde ind i en enkelt film. Men inspirationen fra Brubaker er tydelig, samtidig med at der også er klar inspiration fra det store kompleks af foregående historier, som Marvel kørte under navnet Civil War.

"The Winter Soldier" samler Captain America op efter begivenhederne i "The Avengers". Han er stadig en mand, der føler sig en anelse malplaceret i nutiden, og samtidig er han ikke helt tryg ved de black ops-missioner, som den amerikanske super-efterretningstjeneste S.H.I.E.L.D. bruger ham til. Det sidste viser der sig at være særdeles god grund til, da S.H.I.E.L.D.s leder, Nick Fury, bliver mål for et attentat fra den mystiske lejemorder The Winter Soldier, og det viser sig, at organisationen er infiltreret af Captain Americas gamle nazifjender fra det hemmelige selskab Hydra, og at The Winter Soldier også har direkte forbindelse til heltens egen fortid. Pludselig er det meget svært at afgøre, hvem der er ven eller fjende, mens Hydras planer viser sig at være skumle på meget omfattende niveau.

Der er mange elementer på spil i plottet, men "The Winter Soldier" handler især om voldsmonopol og risikoen for misbrug af både overvågning og våbenmagt. Og samtidig er der altså det lange spor med tråde tilbage til 2. Verdenskrig, mens Den Kolde Krig også rumsterer i baggrunden, uden at det endnu bliver foldet helt ud. Det giver bl.a. Scarlett Johansson lejlighed til at bygge langt mere personlighed på Black Widow, som også får tilføjet nogle fine antydninger af hendes skumle baggrund. På heltesiden debuterer Anthony Mackie desuden som en Irak-veteran, der kommer i aktion som The Falcon, men Captain America er absolut den mest super af heltene, og det kan jeg faktisk rigtig godt lide ved den her del af Marvel-universet: Det er mere superagenter end superhelte, og det giver handlingen en fin undertone af spionfilm og lusk i alle kroge.

Samuel L. Jackson har derudover sin hidtil mest fyldige optræden som Nick Fury - og er igen sej i rollen - og så bliver Sebastian Stan altså introduceret som The Winter Soldier. En rolle, som Marvels filmfolk tilsyneladende planlægger at lade ham gentage i flere film fremover. I det hele taget bliver der lagt mange tråde ud i "The Winter Soldier", som virkelig er kræs for fans. Frank Grillo bliver igennem hele filmen bygget op til at dukke op som superskurk i kommende film, uden at det bliver sagt tydeligt. Og endnu mere cool er det, at én af Captain America-seriens allervigtigste bipersoner bliver præsenteret i flere scener, uden at man så meget som får hendes navn at vide.

På den måde lykkes det instruktør-brødreparret Anthony og Joe Russo at lave en film, som tegneseriefans kan glæde sig over, samtidig med at det er knaldgod underholdning for de mindre nørdede seere. For "The Winter Soldier" fungerer virkelig bare fra start til slut. Der er tempo på fra første sekund, og Russo-brødrene taber aldrig pusten, men folder det ganske komplekse plot elegant ud med masser af action, samtidig med at der altså er nogle klart samfundskritiske undertoner. Det er superhelte-historiefortælling på højt niveau, og jeg synes faktisk kun, filmen går lidt i tomgang mod slutningen, hvor det store actionklimaks er sådan lidt ... nå ja, stort actionklimaks. Men det er stadig virkelig flot lavet, og jeg er imponeret af, hvor dygtige de tekniske dele af Marvels filmcrews efterhånden er blevet til at lave superheltefilm. Ting flyver rundt og sprænger i luften på utroligt overbevisende måder.

Jeg mangler egentlig at skrive, at Chris Evans nu også har fundet sig flot til rette i hovedrollen som Marvels mest All-American helt, og "The Winter Soldier" er i det hele taget bare en overbevisende film fra den bedste ende af superheltegenren. Her er noget til både hjerne og hjerte, alvorlige temaer kombineret med fede actionscener og skarpe one-liners. Og det er ikke mindre blæret, at man bliver voldsomt godt underholdt, samtidig med at historien så tydeligt lægger tråde ud til kommende film og på mange måder også er en overgang til den næste Avengers-film.

P.S.: Apropos tråde til andre historier, så er det også ret fedt, at Marvel virkelig har fået gang i at flette tingene sammen, som man også kender det fra tegneserierne. Tv-serien "Agents of S.H.I.E.L.D." har et par afsnit, som direkte er sidehistorier til de ting, der sker i "The Winter Soldier".
Captain America: The Winter Soldier