Solid noirkrimi med overbevisende Neeson

4.0
Dyster noirkrimi fra New York, hvor en tidligere politimand, Matt Scudder, bliver kontaktet af en mand, hvis kone er blevet kidnappet og dræbt, selv om han betalte en større løsesum. Nu vil manden have fundet de ansvarlige, så han kan straffe dem. Men det bliver en farlig affære, da det viser sig, at gerningsmændene er en sadistisk duo af seriemordere.

Matt Scudder er hovedpersonen i Lawrence Blocks mest succesfulde romanserie, som altså ligger i den niche af hårdkogte amerikanske krimier, hvor helten er en uautoriseret privatdetektiv, der arbejder uden for loven. Scudder har kun én gang tidligere optrådt på film, nemlig i den næsten 30 år gamle "8 Million Ways to Die", men her rammer figuren lærredet med stor pondus i Liam Neesons skikkelse.

"A Walk Among the Tombstones" handler nemlig lige så meget om hovedpersonens indre kamp som om selve mordsagen. Matt Scudder er en tørlagt alkoholiker, der stadig er plaget af spøgelserne fra den tragedie, som fik ham til at forlade politiet, og Neeson spiller ham utroligt overbevisende. Både som den psykisk skadede mand, der søger en form for tilgivelse - og som den kompetente, barske privatdetektiv-type, der fuldstændig frygtløs går op imod et par meget farlige modstandere. I forhold til det første aspekt af hovedpersonen spiller filmen meget på den teenagefyr, der bliver en slags sidekick for Scudder - men den del virker temmelig påklistret her, hvor den sikkert giver bedre mening som et gennemgående element i bogserien.

Til gengæld bliver selve mordsagen virkelig godt iscenesat af forfatter-instruktør Scott Frank, der rammer en overbevisende moderne noirstil med konsekvent mørktonede billeder og en gennemført fornemmelse af altid tilstedeværende fare. Blocks fiktionsunivers er af den type, hvor skurkene er en slags urkraft af ondskab, og verden er et trøstesløst sted, som kun kan reddes af en mærket helt - og det får Frank flot omsat til visuel stil og stemning. Frank er i øvrigt en rutineret manuskriptforfatter, der for syv år siden også instruerede den fine krimi "The Lookout". Dette er så kun hans anden film som instruktør, men den bekræfter, at han absolut også kan finde ud af den del af filmarbejdet, selv om "A Walk Among the Tombstones" bruger en mere traditionel fortællestil.

I det hele taget er "A Walk Among the Tombstones" en solid og stilmæssigt gennemført moderne noirfilm. Den er svagest, når historien skal bredes ud til at rumme elementer, der mere tilhører den fortsatte bogserie end filmens konkrete historie. Men en stærkt spillende Liam Neeson og Scott Franks dygtige iscenesættelse gør den absolut værd at se.
Begravet i fortiden