Star Trek i (for) sikker stil

4.0
Enterprise begiver sig ind i en uudforsket stjernetåge for at undsætte et strandet rumskib. Men der venter en farlig fjende derinde.

Efter to film af J.J. Abrams er ansvaret for den rebootede Star Trek-serie blevet givet videre, fordi Abrams som bekendt har travlt med Star Wars. I stedet er tøjlerne nu overladt til Justin Lin, som primært er kendt for sit arbejde med Fast & Furious, hvor han instruerede flere af seriens bedste film. Og Lin er helt klart et glimrende valg, for hans dynamiske stil med sans for kvik historiefortælling og medrivende action passer også godt til den nye, mere muskuløse udgave af Star Trek.

Plottet i "Star Trek Beyond" er så til gengæld ikke noget særligt - efter to film, der genetablerede de kendte karakterer og var relativt tæt forbundne, kommer vi her ud i den mere episodiske stil, som tidligere har været typisk for serien. Besætningen tager ud på en mission, man møder noget nyt, og det hele bliver ordnet til en ny nulstilning, klar til næste film. Og de fjender, Enterprise møder denne gang, er godt nok farlige, men også drevet af et meget klassisk sci-fi-plot. Historiens grundtemaer er i høj grad set før, og plottet bliver endda ikke foldet specielt godt ud.

Heldigvis har "Star Trek Beyond" som nævnt så en instruktør, der kan finde ud af at afvikle sine historier i højt tempo, og kombineret med høj teknisk kvalitet gør det alligevel filmen både medrivende og underholdende. Det er desuden meget tydeligt, at Lin og resten af filmholdet også denne gang har arbejdet med stor kærlighed til Star Trek og genren generelt. Der er masser af scener med glimt i øjet og godbidder til Trekkies, og selv om filmen flere gange springer over, hvor gærdet er lavest, gør den det i det mindste med stil. Eksempelvis med en iscenesættelse af Beastie Boys' "Sabotage", som nok vil dele vandene (jeg synes, det er sjovt).

Med til det lidt underudviklede plot hører, at filmen heller ikke får så meget ud af Idris Elba som skurk - der var klart potentiale til mere. Til gengæld fungerer hovedrollerne igen o.k., denne gang med Karl Urbans Dr. McCoy som endnu mere comic relief, mens Zoe Saldana som Uhura nok er den, der brænder bedst igennem. Og inde i stjernetågen får vi introduceret algerisk-franske Sofia Boutella i en fin ny rolle, der for min skyld gerne må vende tilbage i den næste film.

Boutellas rolle er også et eksempel på en ting, der virkelig imponerede mig ved filmen, nemlig den enormt velfungerende ansigtsmakeup på alle de forskellige aliens. Det er meget svært at se, hvor makeuppen slutter, og computeranimationer tager over, og alle de spøjse detaljer virker virkelig livagtige. Som nævnt spiller teknikken i alle detaljer, også i de nydeligt animerede rumslag.

I sidste ende er "Star Trek Beyond" ikke andet end et ret uoriginalt rumeventyr med fokus på action og en god del fan service smidt oveni. Der var større ambitioner i de to første film i den nye serie. Men treeren er lavet med entusiasme, energi og selvtillid, og den underholder til fire små stjerner hos mig.
Star Trek Beyond - 3 D