Lille ide med stor effekt

4.0
Gi' det videre" er en sympatisk film med stort skuespil og en lille, men god idé.

På sin første skoledag efter sommerferien får den 11-årige Trevor og hans klasse en tilsyneladende umulig opgave udstukket af den nye samfundsfagslærer. Denne sært fascinerende og karismatiske lærer har besluttet sig for at vække eleverne fra deres præpubertære selvtilstrækkelighed og få dem til at forstå det ansvar, der påhviler dem som verdensborgere. Opgaven går ud på at finde en måde at ændre verden til det bedre - og dernæst føre tanken ud i livet.

Som ringe i vandet
Trevor er af en ganske særlig støbning. Alene med en mor, der arbejder det meste af døgnet som servitrice på en stripklub og i øvrigt har meget svært ved at holde sig fra flasken, har Trevor tidligt været tvunget ind i en voksenrolle. Alligevel har han beholdt så meget af barnets uspolerede tro på det gode i mennesker, at han får ideen til "Gi' det videre"-princippet. Ideen er at gøre tre mere eller mindre vilkårlige mennesker en stor tjeneste, som kan ændre deres liv til det bedre. Disse tre skal ikke betale tjenesten tilbage, men hver især give den videre til tre andre mennesker. Således skal godgørenhed spredes som ringe i vandet med en bedre verden som slutresultat.

En smuk tanke, som er svær at føre ud i livet. Trevors egne tre projekter ser da også ud til at fejle. En hjemløs narkoman, som han har givet mad, husly og penge, kan ikke holde sig stoffri. Forsøget på at smede sin ensomme mor, Arlene, sammen med sin i virkeligheden kontaktsky samfundsfagslærer, Eugene, ser heller ikke ud til at lykkes. Og hans klassekammerat får stadig bank af de store drenge. Men derfor kan tanken jo være god nok.

Jesus, Gandhi, King og ... Trevor
"Gi' det videre" er en stilfærdig, sympatisk og ikke mindst velspillet film. Det er svært at fremstille noget om godhed på film, uden at det bliver for sukkersødt, fadt eller kedeligt. Men det lykkes i rimelig grad i denne fortælling, der tematisk befinder sig i selskab med historierne om Jesus, Gandhi og King. Alle filmens figurer er i en vis udstrækning forkrøblede - fysisk, psykisk eller emotionelt - og det giver langt hen ad vejen "Gi' det videre" en god balance. Om man køber filmens budskab eller ej må være en smagssag. Vi kender alle kædebreves potentielle gennemslagskraft, omvendt er det svært at forlige sig med tanken om, at det gode har en chance i en kynisk verden.

Instruktøren Mimi Leder, som tidligere har gjort sig bemærket med actionfilm som "Deep Impact" (1998) og "The Peacemaker" (1997), har denne gang bevæget sig ind på en sti, der utvivlsomt vil kunne gøre hende til Oscar-kandidat med tiden. Det bliver givetvis ikke med denne - dertil er fortællestrukturen i filmen for usikker og rodet, ligesom slutningen kører helt af sporet - men med det talent, hun viser for at afvikle et sådant drama, og sin delikate personinstruktion skal det nok komme til hende med tiden.m

Som den på overfladen karismatiske lærer, Eugene, der har sine helt egne dæmoner at kæmpe med, yder Kevin Spacey endnu engang en fantastisk præstation. Det er utroligt, hvad den mand kan vise uden at gøre ret meget. Ligeledes viser Haley Joel Osment som Trevor, at det han viste i "Den sjette sans" (1999), som gav ham en Oscar-nominering, ikke var en tilfældighed. Han er, allerede før han rammer teenagealderen, én af de bedste og mest spændende amerikanske skuespillere. Også Helen Hunt gør det godt med afbleget trailer trash-hår og dårlig makeup, og skaber måske det allermest rørende portræt af dem alle. Tre skuespilpræstationer, der tilsammen hiver karakteren et øje op.
Giv det videre